luni, 7 martie 2016

Stiati ca?.... Ziua internationala a Femeii

1.      Știați că? Ziua internațională a Femeii
Ziua internațională a Femeii este sărbătorită în data de 8 martie a fiecărui an pentru comemorarea realizărilor sociale, politice și condițiile economice ale femeilor, dar și pentru a semnala discriminarea și violența asupra femeii.

2.      Știați că?... Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1997, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată de către ONU pe data de 8 martie 1975, an considerat ca fiind „Anul Internațional al Femeii”.

3.      Știați că?... În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

4.      Știați că?... Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

5.      Știați că?... În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând cu 2010 și este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu