joi, 3 decembrie 2015

Turismul în județul Prahova

Pentru economia județului Prahova, activitatea turistică reprezintă un sector important, al cărui potențial în continuă dezvoltare se alimentează din bogația și diversitatea elementelor și resurselor naturale, precum și a celor de natură antropică.
Regiunea Prahovei oferă atracții turistice cu totul remarcabile, care ilustrează într-o manieră cvasi-completă întreaga paletă de atracții specifice turismului peisagistic – montan, turismului balnear, turismului cultural - istoric, turismului tematic, turismului religios, turismului de afaceri etc.
Cadrul natural deosebit oferit de Valea Prahovei, Valea Teleajenului, Valea Slanicului, Valea Doftanei, de Munții Bucegi, la care se adaugă numeroasele stațiuni turistice si dotările de care acestea dispun, alături de o serie de alți factori (populație numeroasă, important centru de afaceri, universitar, traversat de principalele căi rutiere și feroviare ce fac legatura cu restul tarii și cu celelalte țări din Europa) fac ca județul Prahova să se situeze între primele județe ale țării, din punct de vedere al numarului de turiști cazați.

Turismul montan
Infrastructura domeniului schiabil al Vaii Prahovei, care însumează peste 22 de kilometri de pârtii, poziționează județul Prahova pe locul doi pe țară, într-un clasament realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, după județul Brașov. Prahova este în top pe locul trei pe țară și in clasamentul celor mai lungi pârtii de schi, cu „Drumul de Vară”, pârtie administrată de Primăria Sinaia care măsoară 2.972 m. În Prahova sunt deschise 23 pârtii - în Azuga, Bușteni și Sinaia - din cele 116 pârtii existente în Romania.

Turismul balnear
Natura generoasă se manifestă în arealul județului Prahova și printr-o multitudine de elemente ce constituie resursa unui potențial balnear de excepție – izvoare minerale, aer puternic ozonat, bogat in radiatii ultraviolete, lacuri sarate, namol terapeutic, salină terapeutică. La toate aceste resurse se adaugă baze specifice de tratament. Localități cu un important potențial balnear se află răspândite în întreg județul: Sinaia, Bușteni, Breaza, Slănic, Telega, Băicoi-Țintea, Cheia.

Turismul cultural, istoric și religios
Grație tradițiilor culturale și istorice de exceptie, județul Prahova se bucură de un fond extrem de bogat și de o valoare exceptională privind monumentele artistice, arhitectonice, istorice. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt: Castelele Peleș și Pelișor (Sinaia), Palatul Culturii (Ploiești), Casa Memorială Cezar Petrescu (Bușteni), Colecția Muzeul Sării (Slănic), Muzeul Bogdan Petriceicu Hașdeu (Câmpina), Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (Ploiești), Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” (Ploiești), Muzeul de Artă (Ploiești), Muzeul de Științe ale Naturii (Ploiești), Muzeul Ion Luca Caragiale (Ploiești), Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu (Câmpina), Muzeul Nicolae Iorga (Valenii de Munte), Muzeul Republican al Petrolului (Ploiești), Muzeul Cinegetic Posada.
La acestea se adaugă numeroase biserici și manastiri – veritabile bijuterii arhitectonice precum și binecuvantate locuri de rugăciune: mânăstirile Sinaia,  Caraiman,  Crasna, Ghighiu, Cheia, Suzana, Zamfira, Brebu.

Turismul de afaceri
Amenajările moderne și care corespund celor mai înalte exigențe de cazare și de dotare tehnică, fac ca multe dintre hotelurile importante din județul Prahova să fie apreciate din punctul de vedere al turismului de afaceri.
Între locațiile extrem de apreciate pentru acest tip de turism modern se regăsesc: Camera de Comert și Industrie Prahova (Ploiești), Hotel Central (Ploiești), Hotel Prahova Plaza (Ploiești), Casinoul din Sinaia, Hotel Rina (Sinaia), Hotel Palace (Sinaia), Hotel New Montana (Sinaia), Hotel Internațional (Sinaia), Hotel Alexandros (Busteni), Sky Center (Paulesti).

Turismul tematic
Această formă de turism este menită să valorifice potențialul de tradiții, de obiceiuri, filonul de specificitate al fiecarei zone în parte, pornind de la locuri speciale și indeletniciri specifice.
Drumul Vinului - valorifică importantul potențial vini-viticol al județului Prahova și reediteaza un segment dintr-un vechi drum al vinului folosit de romani. Acesta străbate podgoriile renumite ale județului și include popasuri la crame, conace, curți domnești și mânăstiri. Traseul însumează circa 100 km și parcuge 20 localitati: Băicoi, Boldești, Bucov, Pleașa, Valea Calugarească, Iordacheanu, Mizil, Urlați, Ceptura, Fântânele, Tohani, Gura Vadului și Călugareni.
Drumul Fructelor – se desfășoară în partea de nord a județului și străbate de la vest la est mai multe localități, această rută având drept scop dinamizarea dezvoltării zonei de nord a Prahovei, recunoscută pentru producția bogată de fructe.
Drumul Voievozilor – pune în valoare traseele străbătute de oștile unor importanți voievozi români. Traseul transversal al acestui drum pornește de la Mânăstirea Dealu, din județul Dambovița, continuandu-se spre sud.
Drumul Sării – Drumul Comunal 11C Buștenari (comuna Telega) - Cosminele face legătura intre Salina Slănic și băile sărate de la Telega.
Turismul de vânătoare – Bogăția reliefului județului a înzestrat aceste locuri cu o comoară neprețuită: tezaurul cinegetic. Astfel, în Prahova, amatorii de vânătoare pot vâna vulpi, porci mistreți, lupi, iepuri, căprioare, rațe și gâște sălbatice, dihori, jderi, fazani, urși, râși.

Partidele de vânătoare sau competițiile de tir sunt organizate fie de Asociația județeană a vânătorilor și Pescarilor Sportivi, fie de agenți locali, în zonele Ploiești, Măneciu, Slănic, Urlați și Vălenii de Munte.

Bubliografie:
www.wikipedia.ro
www.prefecturaprahova.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu