marți, 5 ianuarie 2016

Muzeul Județean de Științe ale Naturii – Muzeul Omului din Ploiești

Conform definiției date muzeului de către Consiliul Internațional al Organizării Muzeelor (ICOM), care funcționează pe lângă UNESCO, muzeul este considerat o instituție permanentă, creată pentru conservarea, cercetarea, punerea în valoare prin diferite mijloace și, mai ales, expunerea pentru încântarea, instruirea și educarea publicului, a colecțiilor de obiecte de interes artistic, istoric, științific și tehnic. Aceasta este definiția muzeului, la modul general.

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova este una dintre cele mai importante instituţii cultural-ştiinţifice ale judeţului şi din ţară.

Muzeul de Științele Naturii este un muzeu de tip special, pentru că el stochează viul și neviul, având ca scop instruirea și educarea publicului. Aceasta pentru interes Științific, dar și pentru a trezi dragostea și interesul față de viață. Un loc important în preocupărilemuzeografilor îl ocupă cercetarea și păstrarea tuturor monumentelor naturii, a ceea ce este important, rar și specific unui anumit teritoriu, în pericol de dispariție.

Muzeul are o structură destul de complexă. Este format din 7 secții muzeale la: Ploiești, Bucov, Sinaia, Slănic, Cheia, Vălenii de Munte, Plopeni. Pe lângă acestea mai funcționează patru laboratoare, zece depozite patrimoniale, un sector cu probleme economice, un sector cu probleme de personal, salarizare, cabinet de informatică, editură, bibliotecă de specialitate, cabinet metodologic, arhivă, fototecă, birou tehnic, un sector de administraţie şi pază, un atelier de întreţinere a instalaţiilor electrice şi sanitare şi a mobilierului.


Secţia Ploieşti este reprezentată de Muzeul de Ştiinţele Naturii – „Muzeul Omului”, găzduit de Palatul Culturii, şi Acvariu. În cadrul Secţiei Ploieşti sunt reunite aspecte importante ale biologiei umane, şi anume antropogeneză-antropologie, rase umane şi subrasele populaţiei românesti, anatomie şi fiziologie, genetică umană, ecologie, demografie, ocrotirea naturii, creativitate umană şi ecosisteme antropice din România.Bibliografie:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu