vineri, 11 decembrie 2015

Monumente istorice din Sinaia

În orașul Sinaia se află unsprezece monumente istorice de arhitectură de interes național: cazinoul Sinaia (1912–1913); Hotelul Caraiman (1911); vila Alina Știrbei (1875, astăzi Circumscripția Financiară Sinaia); vila Emil Costinescu (1892, cu extinderi între 1918–1939); ansamblul gării Sinaia, format din gara regală (1870) și gara de călători (1930–1940); casa istoricului Nicolae Iorga (1918); Hotel „Furnica” (sfârșitul secolului al XIX-lea); Hotel „Palace” (1911–1912); vila Take Ionescu (începutul secolului al XX-lea); casa compozitorului George Enescu (1923–1926); mănăstirea Sinaia (1690–1695), ansamblu alcătuit din biserica „Adormirea Maicii Domnului”, paraclis, stăreție, chilii și zidul incintei vechi; nu în ultimul rând, ansamblul castelului Peleș (1873–1883), format din castelul propriu-zis, castelul Pelișor, castelul Foișor, vila Economat, uzina electrică (fostă moară a mănăstirii Sinaia), Casa Ceramicii, vila Cavalerilor, vila Șipot, vila Casa Veche, vila Casa Nouă, vilele A, B și C, și parcul. Tot de interes național sunt și monumentul de for public reprezentat de bustul actorului Ion Iancu Brezieanu (1935) aflat în parcul central „Dimitrie Ghica”, precum și monumentele memoriale sau funerare cimitirul eroilor din Primul Război Mondial (începutul secolului al XX-lea) și Cavoul lui Take Ionescu (1922) aflat în incinta veche a mănăstirii Sinaia.

Pe lângă acestea, lista monumentelor istorice din județul Prahova mai cuprinde și multe alte obiective din oraș clasificate ca monumente de interes local: șaizeci și trei de monumente de arhitectură (diverse case și vile) și un monument memorial sau funerar (crucea de mormânt a lui Badea Cârțan — 1911).

Sinaia, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, se prezintă vizitatorului cu un bogat trecut cultural si social. Amplasată pe Valea Prahovei, la poalele munților Varful cu Dor, Furnica și Piatra Arsă, stațiunea este cautată în special de iubitorii sporturilor de iarnă. Datorită crestelor de peste 2000 m, sezonul de schi începe în decembrie și poate dura până în luna mai.

Sinaia dispune de 14 pârtii de schi cu grade de dificultate diferite, mergând de la albastru pentru începatori, până la pârtiile marcate cu culoarea roșu și negru, pentru nivel mediu și avansat. Dintre cele mai căutate pârtii amintim pârtiile din Valea Dorului, Valea Soarelui și Carp. Toate pârtiile de schi din stațiune sunt deservite de instalații de transport pe cablu (teleschi/telescaun/baby ski-lift) accesibile cu telecabina Sinaia-Cota 1400-Cota 2000. Pe timpul iernii funcționează școlile de schi care organizeazș cursuri atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Bibliografie:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu