marți, 13 octombrie 2015

Palatul Snagov

Palatul Snagov este un fost palat regal construit în anii 1930 de către Henriette Delavrancea Gibory pentru prințul Nicolae al României pe malul lacului Snagov, la aproximativ 40 km nord-est de București, în județul Ilfov. Palatul se află lângă comuna Snagov și în vecinătatea mănăstirii Snagov.

Această reședință este în prezent destinată oaspeților veniți la invitația unor instituții importante precum : președenția, parlamentul sau guvernul. Schițele inițiale aparțin fiicei scriitorului Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory, fiind cunoscută drept cea mai mare arhitectă a României în acea perioadă. 

Reședința a fost finalizată în 1932, fiind formată dintr-un hol mare la parter și câteva camere la etaj. Palatul nu a fost locuit mult timp, din cauza neînțelegerilor dintre Prințul Nicolae și fratele său. În cronicile vremii se spunea că această casă era deschisă politicienilor, artiștilor și scriitorilor.

În 1937, Prințul Nicolae a fost dezmoștenit de fratele său și exilat. Acesta nu a ajuns să mai revadă Palatul Snagov, care este ocupat succesiv de Antonescu și Gheorghiu Dej. Chiar dacă Prințul Nicolae ar fi avut moștenitori, aceștia nu ar mai fi avut nimic de revendicat. În prezent, Palatul nu mai păstrează din ideile Henriettei Delavrancea decât intrarea, scara și holul care duce la etaj. La începutul anilor 70, arhitectului Roguski, i s-a cerut extinderea Palatului Snagov de către Nicolae Ceaușescu, întrucât dorea ca acesta să fie reședința de întâlniri cu consiliul de miniștri.

Extinderea și amenajarea Palatului Snagov au durat aproape șapte ani, făcându-se după planurile profesorului Nicolae Vlădescu, iar majoritatea materialelor de construcție și a decorațiunilor provin din România. Ceaușescu însă, nu a locuit niciodată în Palat, ci peste lac, într-un complex de case construite peste niște foste ferme. Drumul de acasă până la Palat era făcut de cuplul prezidențial cu vaporul, de aceea construcția a fost completată cu un ponton de pe care astăzi se trage cu artificii la nunți.Bibliografie: www.palatulsnagov.ro
              www.wikipedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu