luni, 5 octombrie 2015

Mănăstirea Pasărea

Mănăstirea Pasărea este situată pe malul râului cu același nume, în satul Pasărea, comuna Brănești. Prima atestare a mănăstirii datează din anul 1813, când aici se afla o biserică din lemn ridicată de arhimandritul Timotei, stareț pe acea vreme la Mănăstirea Cernica.

Mănăstirea are ca hram Sfânta Treime” la biserica mare și „Adormirea Maicii Domnului” la biserica din cimitir și se poate lăuda cu o bogată colecție de de artă veche bisericească: icoane, ceramică, broderii, precum și mulaje în ghips aparținând sculptorului G.D. Anghel (cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român) și care și-a trăit aici ultimii ani ai vieții, fiind înmormântat în cimitirul mănăstirii.

Cea mai de preț comoară o reprezintă racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Mucenic Mina și Sfântului Mercurie.

Datorită marii valori istorice și artistice, Mănăstirea Pasărea a fost declarată în 1955 monument istoric și a fost restaurată prin grija Patriarhului Iustinian.

În atelierele mănăstirii funcționează ateliere de croitorie pentru veșminte preoțești, cruciulițe și icoane. Pictura a fost realizată de aceiași maeștri de la Cernica, Fotache și Nicolae Polovnicul.


Bibliografie: www.wikipedia.ro
                   www.ilfov.djc.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu