luni, 30 noiembrie 2015

Istoricul Parcului Cișmigiu - Istoricul Grădinii Cișmigiu

Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Este așezată în centrul orașului, are o suprafață de circa 16 hectare și este mărginită de două artere importante: bulevardul Regina Elisabeta și bulevardul Schitu Măgureanu. În partea sud-estică a grădinii este Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Grădina Cișmigiu este amenajată în genul parcurilor engleze și are mai multe intrări: două prin bulevardul Regina Elisabeta, două prin bulevardul Schitu Măgureanu, una prin str. Știrbei Vodă. Este clasată pe lista monumentelor istorice din București cu B-II-a-A-19655.

Parcul Cișmigiu - Istoric : în 1779, domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti a poruncit construirea a două cișmele în București. Prima cișmea s-a făcut pe locul unde este astăzi gradina dinspre strada Știrbei Vodă. Balta apărută era un focar de infecție în mijlocul orașului. În vecinătatea acestei cișmele și-a ridicat o reședință Dumitru Siulgi-basa, șeful lucrărilor peste cișmelele orașului, numit și "marele cișmigiu". El avea ca principală însărcinare supravegherea curgerii apelor. Treptat, în folclorul urban "lacul lui Dură Neguțătorul" dispare din toponimie și apare acela al "Cișmigiului". Orașul nu s-a extins foarte mult către Vest din cauza inundațiilor aproape anuale care umflau lacul Cișmigiu ( nivelul său creștea până la Cercul Militar de astăzi ).
  În 1830, generalul Pavel Kiseleff a dispus secarea bălții și transformarea terenului într-o grădină publică. Lucrul acesta se petrece abia în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, în 1847, când a fost chemat grădinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena, și însărcinat cu transformarea terenului insalubru într-o frumoasă grădină. Mayer a fost ajutat de grădinarul Franz Harer. După abdicarea lui Gh. Bibescu din 1848, noul domnitor, Barbu Știrbei, hotărăște să se sape un heleșteu și un canal de legatură cu Dâmbovița. Cel mai important an pentru transformarea grădinii a fost 1852. Pentru prima dată s-a făcut împrejmuirea cu uluci, s-au montat o sută de "canapele" (lăvițe) fără rezematoare, din lemn de stejar și lungi de un stânjen. Lucrările de înfrumusețare s-au încheiat în 1854, când s-a făcut și inaugurarea oficială a grădinii Cișmigiu. În 1856, o parte a lacului a secat datorită pantofarilor dimprejur ce aruncaseră aici resturile de materiale specifice meseriei lor. La 1857 parcul era vizitat de iubitorii de nou și de aventuri galante, realitate descrisă de N.T. Orășanu : 
"aici fu o baltă mare, un loc umed, mocirlos/sălbatec din natură, necurat, nesănătos/însă arta poate multe și ea făcu un paradisu/cum la mulți din ipokimeni nici că le trecea prin visu./.. Aici vine toată mâna, și s'amestecară împreună/elegantă, lux, mândrie, maniere și turnură,/vorbe dulci și complimente sbor din fiecare gură./Câte un june c'o grizetă, prin tufișuri că se pierde..." 
În iarna anului 1883, lacul din grădină a înghețat și s-au organizat concursuri pe gheață. Primăria orașului a cumpărat un teren din fosta grădină a familei Crețulescu, mărind astfel suprafața grădinii Cișmigiu cu 15.000 de metri pătrați. Au fost aduse lebede și pelicani. În partea dinspre Schitu Măgureanu s-a amenajat în 1943 Rotonda scriitorilor, unde sunt expuse busturile marilor scriitori români: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Bălcescu și Vasile Alecsandri. Pe o altă alee se găsește monumentul de marmură pentru cinstirea soldaților francezi din primul război mondial. Alte monumente ale grădinii: bustul Maica Smara, Gheorghe Panu, Izvorul Sissi Ștefanidi. În Grădina Cișmigiului există un loc special, La Cetate, unde se află ruinele unei mănăstiri construite de logofatul Văcărescu în 1756, din incinta căreia pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul plin de ascunzișuri al Dâmboviței.

Parcul Cișmigiu - Grădina Cișmigiu București
Parcul Cișmigiu - Descriere : este situat în centrul orașului București și este cea mai veche grădină publică din București. Parcul Cișmigiu are o suprafață de cca 15,59 ha. Parcul Cișmigiu este delimitat de B-dul Regina Elisabeta. 
( 2 intrări ) - B-dul Schitu Măgureanu ( 5 intrări ) - Str. Știrbei Vodă ( 1 intrare ). În partea sud-vestică a grădinii se află Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Grădina Cișmigiu este clasată pe lista monumentelor istorice din București. 
Parcul Cișmigiu - Vegetație : Parcul Cișmigiu este amenajat în stilul parcurilor engleze, cu o vegetație variată și o policromie a peluzelor cu flori, ce oferă o ambiantă reconfortantă. Parcul Cișmigiu deține vegetație arboricolă de platani, liriodendroni, magnolii, aluni, peri, frasini pletoși și meri decorativi, spre a feri publicul de căldura verii și a prafului din oraș. În Parcul Cișmigiu pentru zonele de odihnă s-au prevăzut colțuri izolate, liniștite, cu bănci comode, iar pentru zonele de promenadă alei largi, sinuoase sau drepte ce conduc spre obiective interesante. 
Parcul Cișmigiu - Atracții : Grădina de trandafiri este compusă din ziduri și coloane de piatră și pergole de lemn cu lanțuri de fier între ele, pentru a expune numeroase soiuri de trandafiri agățători; Rondul român - este o platformă circulară cu diametrul de 20 m sub formă de bulingrin. Din cele patru puncte de acces se coboară pe trepte pe aleea circulară dalată cu piatră, ce desparte rondul central de plantația de pe margine. Perimetrul rondului este plantat cu forme tunse conic de tișă ; Foișorul Fanfarei este locul în care au loc concerte de fanfară, muzică clasică și muzică populară; Lacul unde vara se pot face plimbări cu barca, iar iarna se transformă în patinoar; Colțul cu arbori și arbuști cu frunze persistente iarna de lângă Colegiul Lazăr; Colțul sahiștilor; Colțul copiilor - de lângă Lacul Crețulescu, amenajat cu mici elemente arhitecturale, podețe, balustrade; Izvorul lui Eminescu - situat la baza pantei dinspre Str. Știrbei Vodă.Bibliografie:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu