marți, 8 septembrie 2015

Targu-Mures turistic

În centrul României, pe cursul unui râu cu apă cristalină, înconjurat ca o cetate de dealurile înverzite de pădurile întinse, se află frumosul oraș Târgu Mureș. Târgul de pe Mureș, așa cum era cunoscută în vechime vechea urbe ardeleană, este un oraș vechi cu o istorie bogată, plină de frământări, de împliniri, dar și de alte aspecte mai puțin măgulitoare. Fondat în timpuri străvechi, data întemeierii nefiind cunoscută documentelor oficiale, orașul Târgu Mureș cunoaște prima atestare documentară în anul 1332. De atunci, orașul s-a dezvoltat în permanență ajungând în prezent un important centru cultural, economic și turistic al României.
Trebuie sa bați la picior orașul Târgu Mureș de la prima oră a dimineții pentru a putea vedea toate frumusețile pe care le oferă. Pe strada principală în care casele se oglindesc unele în altele, vei redescoperi cuptorul bunicii: centrul miroase la fiecare colț a plăcinte și bunătăți din foietaj. Și nu numai, acestea sunt însoțite de o ceașcă de cacao cu lapte așa cum nu ați mai băut din copilărie.... Și vei fi fermecat de foșnetul frunzelor de castan și nuci rodnici, la a căror umbra te poți adăposti de arșița unei zile de vară sau poți lectura o carte.
Piața centrală, numită Piața Trandafirilor, încântă vizitatorii cu miile de trandafiri, în special colorați roșu-sângeriu, plantați în spațiile verzi. Ai impresia că te afli într-o grădină cu flori, bine întreținută în care flori multicolore îți zâmbesc și îți urează la tot pasul bun venit în oraș. Pe marginea pieței, case cu o arhitectură veche, zugrăvite în culori diverse, sunt o mărturie vie a trecerii timpului peste bătrânul oraș. Cea mai frumoasă și mai apreciată clădire a orașului este Palatul Culturii. Vechi edificiu cultural, palatul este una dintre emblemele orașului. Vitraliile deosebite, oglinzile impunătoare din Sala Oglinzilor, precum și ornamentele bine lucrate din incinta și din exteriorul acestuia sunt doar câteva elemente apreciate de vizitatorii care au călcat pragul orașului. Alte clădiri care merită vizitate, fiind totodată și muzee sunt cele care găzduiesc Muzeul de Istorie, Muzeul de Științe Naturale și Casa Teleki. Construcții vechi, deosebite sunt și Palatul Prefecturii, Palatul Primăriei, Palatul Apollo și Casa cu Arcade. Ultimele două clădiri, sunt aflate în Piața Trandafirilor, în apropierea unui alt edificiu cultural important al Târgu Mureșului, Teatrul de Stat.
În capătul Pieței Trandafirilor, două maiestuoase edificii de cult, Biserica Înălțarea Domnului și Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, străjuiesc strada ce urcă colina lină spre Cetatea Medievală din Târgu Mureș. Cu ziduri groase și bastioane puternice, încă bine păstrate, deși a fost construită la începutul secolului XVII, cetatea prezintă în incinta acesteia o biserică reformată cu o arhitectură gotică din secolul XIV-lea. În prezent în cetate au loc diferite acțiuni cultural-artistice, precum expoziții de pictură și fotografie.

Din apropierea porții de intrare în cetate, pornește o stradă care șerpuiește pe un deal abrupt. După ce urcă panta încadrată de pomi și arbuști, se oprește în vârful dealului, numit Platoul Cornești. Aici, în mijlocul pădurii dese de stejari își are sediul o Grădină Zoologică, a doua ca mărime din România. O plimbare printre aleile din grădina cu sute de animale din toate zonele lumii este modalitatea cea mai bună de a îmbina o plimbare în aerul proaspăt de pădure cu ocazia de a cunoaște fauna pământului.
Așezat la intersecția principalelor magistrale rutiere ale României, Târgu Mureș este un oraș care merită vizitat. El reprezintă o pagină importantă din Istoria României, precum și un centru multicultural, care a demonstrat că îmbinarea diferitelor etnii și culte poate fi un câștig pentru viață unui oraș.
La Târgu Mureș, lumea medicală o sa ți se pară altfel. Pe strada clinicilor, este un furnicar de ambulanțe și pentru ca nu poți vorbi de Târgu Mureș fără sa vorbești despre Raed Arafat, trebuie menționată povestea inimii gravate-n bronz. Un copilaș de o lună a murit într-un elicopter SMURD ce-l transporta de urgență pentru o operație la inimă. Tatăl copilului i-a dăruit lui Raed aceasta inimă gravată-n bronz alături de cuvintele: sa va amintiți ca n-au murit degeaba!


                                           Sursa: Compunere- Târgu-Mureș- Descrierea unui oraș
                                                                   www.compunerepentruscoala.blogspot.ro
Atracții turistice in Târgu-Mureș
                                           www.continentalhotels.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu