luni, 28 septembrie 2015

Sinagoga ortodoxa Brasov


Sinagoga Ortodoxă din Brașov s-a ridicat în perioada 1924/1926, în contextul împărţirii comunităţii evreieşti în  anul 1877 în două congregații- evreii de rit ortodox şi evreii de rit neolog, având o suprafață totală de 365 m.p.
Oficial, comunitatea evreiască s-a înființat în anul 1826 dar istoria arată că primii evrei s-au stabilit în Brașov mai devreme, în 1807, numărul lor crescând constant, de la an la an.
Sinagoga a reprezentat lăcaşul de cult al adepţilor religiei mozaice, până în anul 1941, când membrii Legiunii Arhanghelului Mihail, mişcare cunoscută şi sub numele de Mişcarea Legionară, o distruge şi devastează. Această mişcare a fost înfiinţată în anul 1927, de Corneliu Zelea Codreanu, pentru a lupta împotriva comuniştilor evreilor şi masonilor.
Construită în stilul maur, sinagoga se remarcă prin frumusețea exteriorului. Fațada  principală a lăcaşului este frumos ornată cu un deosebit mozaic de ceramică cu motive de plante şi doi lei, apariția acestora în arta decorativă a sinagogilor fiind o raritate în România, cu toate că în cultul mozaic este permisă folosirea figurilor animale.
Sinagoga în prezent este dezafectată, dar după o consolidare a clădirii s-ar putea folosi în scopuri culturale. Interiorul este folosit momentan, din păcate, ca depozit.
Deşi astăzi se află într-o stare de degradare și nu se poate vizita interiorul, turiştii ce trec pe strada Castelului pot admira aspectul original și arhitectura aparte a Sinagogii ortodoxe. Cu siguranță vor rămâne surprinși de personalitatea edificiului.

                                 Bibliografie: www.welcometoromania.ro

                                                      www.wikipedia.ro
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu