vineri, 11 septembrie 2015

Catedrala Mica


Poate nu vă vine să credeți, dar Catedrala Mică, înălțată în perioada 1934-1936, a fost gândită după bazilica Sf. Petru din Vatican. Cupola acesteia este pictată în trei registre, iar intrarea flancată de coloane te duce cu gândul la edificiile romane, cum altfel?
Cunoscută de localnici și sub denumirea de Catedrala Mică (spre a o deosebi de Catedrala Ortodoxă aflată în partea opusă a Pieței Trandafirilor), a fost construită între anii 1926-1936 după modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma. Biserica a fost sfințită pe data de 8 septembrie 1936 de mitropolitul greco-catolic Alexandru Nicolescu al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia.
În anul 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, autoritățile comuniste au instalat în Biserica Buna Vestire din Târgu Mureș o parohie a Bisericii Ortodoxe Române, care folosește lăcașul până în prezent. Biserica se găsește pe lista edificiilor revendicate de BRU. În data de 11 februarie 2014 Tribunalul Mureș a dat dreptate părții greco-catolice, soluție atacată cu recurs de către partea ortodoxă. În data de 27 noiembrie 2014 Curtea de Apel Târgu Mureș a admis recursul Protopopiatului Ortodox Român Târgu Mureș și a respins acțiunea Protopopiatului Greco-Catolic Târgu Mureș.
                                                      BIBLIOGRAFIE:  www.wikipedia.ro

                                                                                     Povestidecalatorie.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu