marți, 22 septembrie 2015

Casa Honterus Brasov


În casa situată la numărul 40 al străzii Nicolae Bălcescu s-a născut în anul 1498 marele umanist sas Johannes Honterus (1498-1549). Fiul unui pielar (Strada Neagră - vechiul nume al străzii Nicolae Bălcescu - era locul în care majoritatea pielăriilor și tăbăcarilor aveau atelierele), Johannes Honterus avea să fie una dintre cele mai importante figuri ale Brașovului medieval.
Johannes Honterus este autorul "Descrierii Lumii" (1530), lucrare larg răspândită în centrele culturale europene, și al "Gramaticii Latine" (1530). De asemenea Honterus a realizat prima hartă a Transilvaniei (1532), a întemeiat tipografia din Brașov (1539) și a reorganizat liceul umanist (1541-1543) care azi îi poartă numele.
Tot el a fondat prima moară de hârtie din România (1546) și biblioteca școlară (1547). Johannes Honterus a evidențiat în lucrarea sa "Descrierea Lumii" în mod cartografic unitatea celor trei țări române, iar prin intermediul hărții intitulate "Dacia", a afirmat continuitatea românilor pe aceste meleaguri.
Casa Honterus din Brașov este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Brașov și împrejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

                                 Bibliografie: www.wikipedia.ro

                                                      www.welcometoromania.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu