marți, 15 septembrie 2015

Bastionul Graft Brasov


Întrerupând monotonia zidului de apărare, bastionul de pe malul râului Graft (Spurcata) asigura prin intermediul unui pod mobil legătura către Turnul Alb. Clădirea cu două etaje construită în perioada 1515-1516, spijinindu-se pe zidul de apărare a fost avariată de ploile torenţiale din 1809, şi a fost consolidată în 1822 cu trei arcuri de sprijin, poziţionate deasupra râului. În 1902 două dintre ele au fost demolate. Bastionul avea rol de comunicare şi de apărare, martori sunt gurile de tragere şi gurile folosite pentru turnarea smoalei topite şi a apei clocotite. În urma lucrărilor de restaurare din 2003 şi 2004 Bastonul Graf a intrat în circuitul turistic. În prezent între pereţii lui funcţionează o secţie a Muzeului Județean de Istorie Brașov (Mesteşugarii din Brașov, apărători ai cetăţii).
Bastionul Graft din Brașov sau Bastionul Poartă (germană Torbastei), cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit între anii 1515 - 1521, apărat și întreținut pe costurile breslei șelarilor, fiind menit să facă legătura între oștenii din cetate și Turnul Alb. Poziția sa, aflată aproape la mijlocul laturii de nord-vest a cetății, a făcut ca bastionul să sporească posibilitățile de apărare a acelei zone.

În secolul al XVI-lea zidul de nord-vest al cetății este dublat de încă un zid exterior. Tot atunci au fost captate apele care veneau din Șchei într-un canal (pe germană Graft), care curgea la poalele zidului nou construit. Bastionul Graft a fost proiectat așadar ca o punte peste canal. El avea la bază o grosime de circa 4 metri și era structurat pe două etaje și un pod, dotate cu goluri de tragere și guri de păcură păstrate până astăzi. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta până în dreptul intrării în Turnul Alb de unde apărătorii coborau o scară pentru a permite intrarea în turn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu